راهبند چیست؟
راهبند
راهبندها مسدود کنندهها و یا دژهایی هستند که با دادن سیگنال ورودی معتبر به آنها اجازه ورود را به مکان مد نظر میدهند، درواقع دژها و مسدود کنندهها از گذشته تا به امروز به منظور حفظ امنیت و کنترل کردن ورود و خروج افراد انجام میشود. استفاده از راهبندها در بسیاری از مکانهای تجاری، نظامی، پارکینگها، مترو با هدف کنترل دسترسی برای ورود کارکنان یا افراد مجاز/غیر مجاز و یا بازدیدکنندگان است. کنترل تردد جهت بالا رفتن سطح ایمنی فضا مورد نظر نیازمند ثبت یک کد، اثر انگشت، تشخیص چهره، یا ثبت پلاک خودرو جهت احراز هویت و ورود به مکان مورد نظر است. از همین حیث راهبند به دو دسته تقسیمبندی میشود.
- راهبندهای خودرویی
- راهبندهای میلهای
- راهبند سطحی
- راهبند ستونی
- راهبند کف خواب (تایر کیلر)
نوع دیگر راهبندها که برای تردد افراد طراحی شده که بیشتر با نام گیتهای کنترل تردد نفر رو شناخته شدهاند. راهبندهای کنترل تردد فردی با توجه به کاربرد آنها در دستههای مختلفی قرار دارند که عبارتاند از:
- راهبندهای نفررو شیشهای
- راهبندهای مترویی سرعتی
- راهبندهای پروانهای
- راهبندهای میلهای تمام قد
- راهبندهای هایژنیک (ضد عفونی)
استفاده از راهبندها به زمانهای خیلی قبل برمیگردد، در واقع بعد از به وجود آمدن تمدن بشر برای جلوگیری از ورود و تهاجم افرد بیگانه دژهای مستحکمی بنا شد تا عبور مرور افراد توسط نگهبانان حراست بررسی شود. تقریبا بیش از نیم قرن از پیدایش خودروها با همهگیر شدن و محبوبیت آنها در میان مردم و افزایش جمعیت و به طبع افزایش وسایل نقلیه استفاده و نیاز انسان به استفاده از راهبندها برای کنترل خودرو و افراد بیشتر شد. همین امر سبب شد تا شکل راهبندها تغییر کند و کاربردیتر و مناسب فضای مد نظر کارکند.
ساختار راهبندهای خودرویی به طور کلی
راهبندها جدا از نحوه عملکرد آنها که میتواند متفاوت باشد دارای اجزای ثابتی هستند که عبارتاند از: بدنه دستگاه جای که تمامی متعلقات راهبند جهت به حرکت درآوردن بازوی یا بوم راهبند نیاز است در این قسمت قرار دارد که با توجه به نوع راهبند شکل آن متفاوت است. برای مثال: در راهبندهای میلهای بدنه دستگاه معمولا به شکل استوانه است.
مرکز کنترل
مغز متفکری که به راهبند اجازه باز بسته شدن را میدهد. با توجه به اجازه دسترسی که برای دستگاه در نظر گرفته شده است فرمان را به راهبند میدهد.
بازویی یا بوم
همان مانع یا مسدود کننده جهت ورود غیر مجاز وسایل نقلیه درواقع دژ اصلی که مانع از عبور غیر مجاز خودرو میشود، همین بازویی یا بوم است.
نوع سیستم محرک یا عملکننده دستگاه
منظور از سیستم عمل کننده و یا محرک فرآیندی است که در سیستم راهبند شکل میگیرد و در نهایت منجر به حرکت بوم راهبند میشود که بنا به نوع مکان و قدرت مورد نیاز جهت به حرکت درآمدن راهبند در دو نوع هیدرولیک و الکترو مکانیک دستهبندی میشوند.
سیستم هیدرولیک یا الکترومکانیک؟
این سیستمها مکانیزمهای اصلی در به حرکت درآوردن و یا عملکردن راهبند وجود موتور است که در هر دو نوع مکانیکی و هیدرولیکی آن وجود دارد و گیرباکس اجزای به نسبت سادهتر از مدل هیدرولکی دارد. سیستم کاری اینگونه عمل میکند که انرژی گرفته شده از موتور به گیر باکس میرسد، توان تولید شده از موتور که به صورت چرخشی تولید میشود توسط گیر باکس و چرخ دندهها به انرژی خطی تبدیل میشوند و در نتیجه منجربه باز شدن بازویی راهبندها میشود. به دلیل قدرت کم سیستم مکانیکی از راهبندهای مکانیک برای ترددهای کم و استفاده از بازوییهای کمتر از 4 متر استفاده میشود.
اجزایی سیستم مکانیکی در راهبندها
- درب شاسی
- بدنه راهبند
- پیچ بدنه
- میله راهبند
- استپ مکانیکی
- میله اتصال فنر
- لیمیت سوییچ
- بادامک تنظیم محدوده حرکت میله (بازو) راهبند
- خلاص کن دستی
- مجموعه موتور الکتریکی و جعبه دنده
- پلیت اتصال فنر به اهرم
- فنر تعادل
- مدار فرمان
- پیچ تنظیم قدرت فنر
- پیچ اتصال سیم ارت
- پایه پلیت
- پیچ پایه پلیت
و اما سیستم هیدرولیکی راهبندها به روشی دیگر عمل میکند. روش کاری هیدرویک را اینگونه تعریف میکند: انجام کار یا اعمال نیرو توسط مایعی که تحت فشار است. در راهبندهای هیدرولیک موتور با فشار منبع روغن را به جک انتقال داده و جک بوم راهبند را به حرکت درمیآورد. راهبندهای هیدرولیک را به دلیل توان و قدرت بیشتر برای تردهای بالا و سیستمهای سنگین در نظر میگیرند.
اجزای سیستم هیدرولیک در راهبندها
- چراغ فلاشر بر روی بدنه
- مدار فرمان
- دریچه افزودن روغن
- پیچ تخلیه هوای سیلندر سمت راست
- بخش هیدرولیک (موتور، پمپ هیدرولیک و محفظه روغن)
- سیلندر هیدرولیک سمت راست
- پرههای خنک کننده پمپ هیدرولیک
- شلنگ هیدرولیک اتصال پمپ به سیلندر سمت راست
- منبع تغذیه
- جعبه اتصال برق ورودی
- انکودر
- بدنه
- پیچ تخلیه هوای سیلندر سمت چپ
- سیلندر هیدرولیک سمت چپ
- خلاص کن دستی
- شلنگ هیدرولیک اتصال پمپ به سیلندر سمت چپ
انواع راهبندهای خودرویی و کاربرد آنها
راهبندهای میلهای
راهبندهای میلهای از پرکاربردترین نوع راهبندها هستتند که بر اساس بوم و یا بازویی راهبند در سه نوع تلسکوپی، خم شونده و فنس دار استفاده میشود.
راهبند میلهای تلسکوپی
این راهبند هنگام باز شدن به صورت کشویی عمل میکنند طول راهبندهای تلسکوپی بین 3 تا 6 متر متغیر است این مدل راهبندها از پر استفاده ترین راهبندها میلهای هستند.
راهبندها با مکانیزم خم شونده
بازویی راهبند با قابلیت خم شوندگی به دلیل خم شدن و حالت پذیری بازویی مناسب برای فضاهای سرپوشیده و یا مکانهای که محدودیت ارتفاع دارند با قابلیت خم شوندگی در زاویههای 90 و 180 درجه کاربرد دارند.
راهبندهای فنسدار
راهبندهای فنس دار ساختار کاملا شبیه به نوع تلسکوپی دارند با این تفاوت که بر روی بازوی راهبند نردههای به صورت عمودی قرار دارد صرفا برای بالا رفتن امنیت در هنگام تردد استفاده میشوند.